Hoppa till huvudinnehållet

Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef FTF

Publicerad

Tjänstepensionens dag - viktigare än någonsin

I tisdags var det äpplets dag, igår skolmjölkens dag och idag är det tjänstepensionens dag. Tre starka svenska kännetecken, var och en på sitt sätt.

Jag har svårt att tänka mig en svensk trädgård utan purknande äppelträd eller en skolbespisning utan en mjölkautomat. Lika otänkbart är det med en svensk arbetsplats där de anställda saknar tjänstepension. 

En färsk studie (ISF rapport 2018:15) visar att hela 97 procent av de anställda i Sverige har en tjänstepensionsförsäkring. Det är en bra siffra. Men bland övriga människor på arbetsmarknaden är det väsentligt färre. Bland företagare har knappt hälften ett aktivt tjänstepensionssparande och bland arbetslösa i praktiken ingen. Totalt kan antalet människor som saknar eller har ett otillräckligt tjänstepensionssparande uppskattas till minst 800 000.

Fram till millennieskiftet gav tjänstepensionen guldkant på den allmänna pensionen för de flesta. Den allmänna pensionen uppgick till runt 60 – 65 procent av tidigare lön och tjänstepensionen till 10 – 15 procent. För den som går i pension idag har den allmänna pensionen krupit ner till under hälften av slutlönen. Det gör tjänstepensionen helt avgörande för att garantera en ekonomisk standard som kan förverkliga förväntade pensionsdrömmar. 

Tjänstepensionens mer centrala roll i våra liv kommer ofrånkomligen också innebära nya utmaningar för fack och arbetsgivare när vi förhandlar om villkoren för framtidens tjänstepensionslösningar. Några av dessa utmaningar kan adresseras Pensionsgruppen som samlar riksdagspartierna bakom dagens allmänna pensionssystem. De vill se förändringar i avdragsrätten och uttagsreglerna för att se om det är möjligt att göra tjänstepensionen delbar vid skilsmässa. Knappast ett vinnande ämne att öppna med på middagen hos svärföräldrarna, men ack så viktigt för fack och arbetsgivare att diskutera innan riksdagen klubbar ett nytt regelverk för tjänstepensionssystemen. 

Själv ser jag gärna frikostiga avdragsregler som främjar långsiktigt försäkringssparande, gärna i kombination med att den kortaste uttagsperioden förlängs från fem till tio år. Däremot ser jag inte hur jämställdheten skulle öka genom att inkludera tjänstepensionen i giftorättsgodset. Lika lön och arbetsvillkor oavsett kön är svaret på den utmaningen. Varför inte förbereda oss för den kommande diskussionen med att ta ett äpple som gör magen glad, dricka ett glas mjölk för att stärka benstommen och fira tjänstepensionens dag med prinsesstårta, som är veckans bakverk.