Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Lindberg, 1a vice ordförande i FTF

Publicerad

Susanne Lindberg: Ett år med #metoo

För ett drygt år sedan skakades försäkringsbranschen av vittnesmål om allvarliga sexuella trakasserier.

Me too-rörelsen briserade och blev en väckarklocka både för arbetsgivarna och för oss i facket. 

FTF vill att försäkringsbranschen ska vara Sveriges bästa bransch att jobba i. En vision vi delar med de flesta arbetsgivare. Då duger det inte att bortförklara eller förhålla sig passiv när medlemmar och medarbetare vittnar om allvarliga strukturella arbetsmiljöproblem. Att säga att vi gjort tillräckligt mot sexuella trakasserier när 300 kvinnor inom bank och försäkring samlas bakom ett Me too-upprop, och när finansmarknadsministern kallar till stormöte om tystnadskulturen i branschen, det går bara inte.

Ansvaret att förebygga och åtgärda sexuella trakasserier är enligt lag arbetsgivarens. Men facket har också en viktig roll. Under Me too-rörelsens uppsegling blev det tydligt att vi kan bidra till förändring genom att höja branschens kunskaper om sexuella trakasserier. Ju fler som vet vad sexuella trakasserier är och hur det kan motverkas, desto bättre effekt får nämligen det förebyggande arbetet. Därför turnerar vår arbetsmiljöexpert just nu runt och föreläser om just detta för anställda på försäkringsbolag i hela Sverige.

Vi gör också en utbildningssatsning för att säkerställa att våra lokala förtroendevalda - som företräder dig som medlem om du blir utsatt för sexuella trakasserier - har rätt kunskap. Till de här utbildningarna bjuder vi in arbetsgivaren också. Vi vet att det förebyggande arbetet får bäst effekt när parterna har samma bild av problemet och hur det ska angripas.

Inom FTF har vi aldrig pratat om och jobbat så mycket med sexuella trakasserier som under det gångna året. Jag tror detsamma gäller många arbetsgivare, och det var på tiden. Men låt oss inte klappa oss själva på axeln och se arbetet som slutfört nu. För är det något Me too lärt oss är det att så fort det aktiva samtalet om vad som är okej beteende på just min arbetsplats upphör, ja då riskerar vi att hamna här igen.

Susanne Lindberg