Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Lindberg, 1a vice ordförande i FTF

Publicerad

Susanne Lindberg: Dags att ta tag i bakläxan från #metoo

Me too-rörelsen visade oss att sexuella trakasserier är ett utbrett problem som inte undantar försäkringsbranschen.

Vi har tagit del av granskningar och vittnesmål om ett oacceptabelt arbetsmiljöproblem som pågått i det tysta. Alla kort ligger på bordet. Bara en sak återstår: förändringsarbete.

Det är arbetsgivaren som enligt lag ska förebygga sexuella trakasserier på jobbet. FTFs erfarenhet är dock att många är allt för passiva här. Man har en snygg policy, men inte det aktiva förebyggande arbete som lagen beskriver.

Därför är jag stolt över att FTF nu lanserar vår hittills största utbildningssatsning mot sexuella trakasserier. Vår arbetsmiljöexpert Christian Sundin kommer besöka försäkringbolag i hela Sverige och utbilda arbetsmiljöombud och fackligt förtroendevalda i hur man kan jobba för att förebyggande sexuella trakasserier på sin arbetsplats.

Till de här utbildningarna bjuder vi in arbetsgivaren också. Vi vet att det förebyggande arbetet får bäst effekt när parterna har samma bild av problemet och hur det ska förebyggas. Vid varje utbildningstillfälle erbjuder vi också en öppen föreläsning om sexuella trakasserier för alla medarbetare på arbetsplatsen. Ju fler som har kunskap om vad sexuella trakasserier är, desto bättre förutsättningar har vi att skapa en trygg arbetsmiljö tillsammans.

Jag ser det så här: I takt med att det mediala intresset för #metoo minskar, ökar fackets ansvar att hålla frågan levande. Både i vår egen organisation och i försäkringsbranschen. Branschen måste kunna vara en trygg arbetsplats för alla. Det är inte förhandlingsbart.

Susanne Lindberg
1a vice ordförande i FTF -facket för försäkring och finans