Hoppa till huvudinnehållet

Susanne Lindberg, 1 vice ordförande FTF

Publicerad

Susanne Lindberg: Allt hänger på chefen

Unga i norden är mindre intresserade av chefsrollen än tidigare generationer och än i andra delar av världen.

De visade en rapport från 2016 genomförd av TCO-förbundens tankesmedja Futurion. I höstas släppte de en ny undersökning som heter Allt hänger på mig där unga mellan 16-33 år intervjuats om sina tankar kring arbetslivet. Resultatet visar en ansvarstagande generation som har bilden av att arbetsmiljö, anställningsförhållanden och en hållbar karriär hänger helt på dem själva. De ser sig som solospelare som själva måste se till att se till att de orkar med jobbet och att de har tillräckliga kunskaper för att kunna utföra det.

Fokusgruppernas bild av chefen är att du ska vara tillgänglig, se dina medarbetare, lyssna och komma med feedback. Du ska dessutom ha högre kunskaper än dina medarbetare och vara bra på att organisera och strukturera. Alla har bilden av att chefsjobbet är slitsamt med hög arbetsbelastning. Det är nedslående läsning. Samtidigt är det fullt förståeligt att inte lockas av chefsrollen när man redan känner sig ensam och tungt belastad av ansvar för arbetsmiljö och kompetensutveckling.

Att vara chef är svårt. Du är arbetsgivare och anställd på samma gång - det kan vara både utmanande och ensamt. Men ska vi få unga att ändra sin bild av chefsrollen och arbetslivet är det kanske just hos cheferna vi ska börja? När chefen har rätt förutsättningar på jobbet brukar både chefen själv och de anställda växa och må bra. Att ha en chef som gillar sitt jobb och inte är ständigt stressad kan nog också göra rollen mer attraktiv.

FTF är det största fackförbundet bland chefer i försäkringsbranschen. Det förpliktigar. Vi vill göra det vi kan för att cheferna i branschen ska var bra, välmående ledare. Därför har vi tagit fram nya medlemsförmåner för chefer. Till exempel chefsevent där du kan lyssna på inspirerande föreläsningar och nätverka med ledare från andra bolag. Och så har vi den nya möjligheten att ringa direkt till FTFs chefsrådgivare Andreas Kritz när du vill bolla med en utomstående. Det tror vi att hela arbetsplatsen vinner på.

Susanne Lindberg
1 vice ordförande FTF