Hoppa till huvudinnehållet

Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef

Publicerad

Orangea kuvertet är ett säkert vårtecken, men ingen intäkt för en bra pension på ålderns höst

Ett säkert vårtecken är det orangea kuvertet från Pensionsmyndigheten som kommer i brevlådan under februari och mars månad.

Jag sprättar kuvertet med iver, men jag vet att jag är ganska ensam om det.

Kuvertet innehåller ett tvåsidigt brev. På första sidan hittar du två tabeller. Här kommer du troligen se att du har en rejäl förmögenhet ifall du har jobbat ett tiotal år. Har du jobbat lika länge som jag så har du säkert någon miljon på ditt konto.

Den första tabellen berättar hur mycket du hade på dina pensionskonton i början av 2019, och på sista raden i tabellen ser du hur mycket det har förändrats. Har du jobbat under året så har kapitalet ökat.

Den andra tabellen tror jag fångar störst intresse. Här redovisas utfallet av dina premiepensionsplaceringar. Här får du svart på vitt hur det har gått för dina placeringar. Har de sjunkit eller stigit? Och här finns det också skäl att ta sig en funderare på var pengarna gör störst nytta för dig och för världen.

Många av oss har en ganska märklig syn på dessa premiepensionspengar.  Det är nästan som om vi betraktar dem som låsaspengar. Ytterst få har pengarna under uppsikt och än märkligare är man inte flyttar dem när det går mindre bra för fonden.

Jag har full förståelse för att man inte är intresserad av pensionsplaceringar, men då måste man också se till att pengarna ligger i en trygg hamn. Mitt råd är alltid: är du engagerad och har kunskap är ett aktivt fondsparande ett gott alternativ. Är ditt engagemang och intresse fokuserat på annat så bör du istället sätta kurs mot förvalet i AP7 eller generationsfonder som minskar risken med stigande ålder.

Så kommer vi slutligen till brevets baksida där man hade hoppats på att hitta en en hälsning från Pensionsmyndighetens generaldirektör, men tyvärr inte, utan endast ett beslut från myndigheten om dina pensionsrätter som redovisas i en ruta. I den ser du hur mycket i pensionsrätt du har arbetat ihop i kronor under 2019.

Även om orangea kuvertet är ett säkert vårtecken är det ingen intäkt för en trygg pension på ålderns höst. Vill du veta vad som väntar då ska du besöka hemsidan minpension.se. Här får du ofta en heltäckande bild över din framtida pension. Inte bara den allmänna pensionen utan även tjänstepension och privat pension. Och här kan du också pröva många av dina frågor om vad effekten blir om du tar ut pensionen tidigt eller sent, jobbar och ta ut pensionen parallellt eller hur stort pensionsbeloppet blir per månad ifall du tar ut pensionen under en begränsad tid som exempelvis 5 eller 10 år. Här erbjuds du helt enkelt ett eget pensionslaboratorium. Så sätt igång och labba!

Håkan Svärdman 

Forenas personuppgiftspolicy gäller inte när du klickar på länken ovan eftersom du kommer till en extern webbplats.