Hoppa till huvudinnehållet

Anders Johansson, förbundsordförande FTF

Publicerad

Kompetensutveckling viktigare än någonsin

För att varken individer, företag eller Sverige som land ska halka efter behöver vi ta kompetensutmaningen på allvar, skriver Anders Johansson.

Arbetsmarknaden står inför stora förändringar. Enligt en rapport från Arena idé som släpptes i juni riskerar mellan 435 000 och 2,5 miljoner jobb i Sverige att slås ut av automatisering de närmaste 20 åren. Ännu fler jobb kommer påverkas av nya kompetenskrav. I försäkringsbranschen märks det på flera plan. Vi ser nya produkter, förändrade affärsmodeller och därmed förändrade organisationer som efterfrågar nya kompetenser. Det här är varken konstigt eller nytt för oss. Jobben i branschen har inte heller blivit färre de senaste åren. Men de har förändrats, och det är här vår stora utmaning ligger.

Idag utbildar vi oss i regel innan vi kommer in på arbetsmarknaden. Men kunskap är en färskvara. Ska vi arbeta till 69 års ålder behöver det finnas möjlighet att uppdatera sina kunskaper längs vägen. Rimliga möjligheter. Få har varken råd eller lust att vid 50 ta tjänstledigt och hoppa på en treårig högskoleutbildning. Vi behöver hitta nya modeller för att hålla kompetensen relevant.

Författarna till Arena idés rapport föreslår en intressant lösning. En omställningsförsäkring som gör det ekonomiskt möjligt att vidareutbilda sig mitt i livet. Finansieringsstrukturen liknar pensionspyramidens. Basen utgörs av ett utökat statligt studiemedel. Därefter kommer en påbyggnad av kollektivavtalade eller arbetsgivarinitierade avsättningar. Toppen av pyramiden är privat sparande. Den här modellen möjliggör bland annat studier under max ett år på heltid eller längre på deltid. Till det en ersättning upp till 90 procent av den tidigare inkomsten för en person med medianinkomst och tio års arbetslivserfarenhet.

För att varken individer, företag eller Sverige som land ska halka efter behöver vi ta kompetensutmaningen på allvar. Fack, arbetsgivare och politiker behöver knäcka nöten tillsammans och det tror jag att vi har goda chanser att lyckas med. Till dig som anställd är FTFs råd alltid: Ta varje chans till kompetensutveckling och ta själv initiativ till utbildningar du vill eller behöver gå – det är en god investering för framtiden!

Anders Johansson, förbundsordförande FTF