Hoppa till huvudinnehållet

Anders Johansson, förbundsordförande FTF

Publicerad

Anders Johansson: Rör inte turordningsreglerna

Om Alliansen vinner valet i höst kommer lagen om anställningsskydd (Las) reformeras.

Det meddelade Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson i februari. Man vill att ”turordningen i högre grad ska baseras på kompetens” än på anställningstid. För den med liten kunskap om Las och svensk arbetsmarknad kan det låta ganska vettigt. Klart den som är bäst lämpad ska ha jobbet.

Turordningsreglerna i Las innebär att när en arbetsgivare vill säga upp personal på grund av arbetsbrist har den som varit anställd längre företräde. Men för att omfattas av principen ”sist in – först ut” kräver Las att arbetstagaren är kapabel att utföra arbetsuppgifterna. Saknas rätt kompetens spelar längre anställningstid ingen roll. Dessutom är turordningen vid uppsägning något som arbetsgivare och fack kan förhandla om.

Det Moderaterna säger sig vilja uppnå här är alltså något arbetsmarknadens parter sedan länge löst förhandlingsvägen. I praktiken innebär förslaget svagare skydd för dig som anställd och bättre möjligheter för arbetsgivaren att själv välja vem som får stanna när bolaget skär ner. Här är det värt att veta att i OECD:s ranking av anställningstrygghet vid arbetsbristuppsägningar hamnar Sverige på plats 32 av 38 utvärderade länder. Turkiet, USA, Polen och Storbritannien har striktare regler än vi.

Man kan fråga sig var stödet för det här förslaget egentligen finns? Vi medlemmar i TCO-förbunden representerar tillsammans 1,4 miljoner väljare med olika partisympatier. I en färsk Novus-undersökning bland TCOs medlemmar är 54 procent positiva till dagens turordningsregler. Mindre än en fjärdedel är negativa. Inte ens bland Moderaternas egna väljare i TCO-kollektivet tycks det finnas stöd. Här är 40 procent ganska eller mycket positiva till turordningsreglerna och bara 28 procent negativa.

FTF är ett partipolitiskt obundet fackförbund. Vårt och TCO-förbundens motstånd mot att försvaga Las grundar sig inte i politisk färg, utan i vår kunskap om vilka konsekvenser det skulle få för medlemmarnas trygghet och möjligheter till utveckling.

Anders Johansson, förbundsordförande FTF