Hoppa till huvudinnehållet

Placera premien - KTP 1

Om du fick en miljon kronor att förvalta, skulle du då fundera något på hur du bäst skulle placera dem?

Tidigare har du som anställd inte behövt engagera dig så mycket i din tjänstepension. Men med den premiebestämda tjänstepensionen som infördes för några år sedan, har du som individ ett större ansvar: du avgör själv hur pengarna ska förvaltas. Är du förvärvsarbetande när du är 25 år, kommer du att tjäna in pengar till din tjänstepension under 40 år. Det blir mycket pengar till slut - kanske en miljon!

Svarade du ja på frågan längst upp, är det självklart att du ska fundera på hur din tjänstepension ska förvaltas.

DU BESTÄMMER SJÄLV HUR PENG­ARNA PLACERAS

Hur stor premie som betalas in till din tjänstepension varje månad, beror på hur mycket du tjänar. Hur pensionskapitalets värde utvecklas, påverkar du själv genom att välja förvaltare och sparform.

Hälften av premien måste du ha placerad i "en trygg sparform", i det här fallet en traditionell pensionsförsäkring hos Folksam. I en sådan försäkring placeras premierna i räntebärande värdepapper, aktier och/eller fastigheter. Det är ett tryggt sparande som ger ett garanterat pensionsbelopp.

Den andra halvan av premien kan du placera i fondförsäkring. Fondförsäkring ger möjlighet till högre avkastning men innebär en större risk. Med fondförsäkring tar du själv hela risken för hur ditt pensionskapital utvecklas. Folksam erbjuder ett utbud av fonder och fondval gör du genom att logga in på dina sidor hos Folksam.se.

Forenas personuppgiftspolicy gäller inte när du klickar på länken eftersom du kommer till en extern webbplats.

OM DU INTE VÄLJER

Avstår du från att välja placering för din premie hamnar den automatiskt i en traditionell pensionsförsäkring i Folksam, utan återbetalningsskydd.

OM DU VILL ÄNDRA DITT VAL

Är du inte nöjd med ditt val av försäkringsform, kan du när som helst göra ett nytt val. Då väljer du hur dina framtida premier ska placeras. Ditt redan intjänade pensionskapital flyttas inte automatiskt, utan du måste då även genomföra en kapitalflytt om du vill flytta pengarna till en ny fond eller traditionell försäkring hos Folksam.