Hoppa till huvudinnehållet

Placera premien

Om du fick en miljon kronor att förvalta, skulle du då fundera något på hur du bäst skulle placera dem?

Tidigare har du som anställd inte behövt engagera dig så mycket i din tjänstepension. Men med den premiebestämda tjänstepensionen som infördes för några år sedan, har du som individ ett större ansvar: du avgör själv hur pengarna ska förvaltas. Är du förvärvsarbetande när du är 25 år, kommer du att tjäna in pengar till din tjänstepension under 40 år. Det blir mycket pengar till slut - kanske en miljon!

Svarade du ja på frågan längst upp, är det självklart att du ska fundera på hur din tjänstepension ska förvaltas.

Du bestämmer själv hur pengarna placeras

Hur stor premie som betalas in till din tjänstepension varje månad, beror på hur mycket du tjänar. Hur pensionskapitalets värde utvecklas, påverkar du själv genom att välja förvaltare och sparform.

Hälften av premien måste du placera i "en trygg sparform", i det här fallet en traditionell pensionsförsäkring hos ett försäkringsbolag. I en sådan försäkring placeras premierna i räntebärande värdepapper, aktier och/eller fastigheter. Det är ett tryggt sparande som ger ett garanterat pensionsbelopp.

Du kan välja de här bolagen för en traditionell försäkring:

  • Alecta
  • AMF
  • Skandia Liv

Den andra halvan av premien kan du placera i antingen traditionell försäkring eller fondförsäkring eller hälften/hälften. Fondförsäkring ger möjlighet till högre avkastning men innebär en större risk. Med fondförsäkring tar du själv hela risken för hur ditt pensionskapital utvecklas.

De här bolagen kan du välja för fondförsäkring:

  • AMF
  • Danica Pension
  • Handelsbanken Liv
  • Länsförsäkringar Fondliv
  • SEB Trygg Liv
  • Skandia Liv
  • Swedbank Försäkring

Hur stora avgifterna är för respektive bolag och försäkring ser du på Valcentralens hemsida.

Forenas personuppgiftspolicy gäller inte när du klickar på länken eftersom du kommer till en extern webbplats.

Du väljer hos Valcentralen

Skandikon är valcentral för FTP 1. De sköter all administration kring valen och premierna. Arbetsgivaren betalar in din premie till Skandikon, som sedan ser till att den hamnar hos den/de bolag du valt. Din arbetsgivare kan inte kontrollera hur du väljer!

All information om hur du rent praktiskt går tillväga för att välja, får du på Valcentralens hemsida. Du loggar in där med din e-legitimation.

Forenas personuppgiftspolicy gäller inte när du klickar på länken eftersom du kommer till en extern webbplats.

Om du inte väljer

Avstår du från att välja placering för din premie hamnar den automatiskt i en traditionell pensionsförsäkring i Alecta, utan återbetalningsskydd och utan möjlighet att välja förstärkt familjeskydd.

Om du vill ändra ditt val

Är du inte nöjd med ditt val av bolag och försäkringsform, kan du när som helst göra ett nytt val. Då väljer du  hur dina framtida premier ska placeras. Ditt redan intjänade pensionskapital flyttas inte automatiskt, utan du måste då även genomföra en kapitalflytt om du vill flytta pengarna till ett nytt bolag.