Cv och per­son­ligt brev

I en rekryteringsprocess efterfrågar arbetsgivaren oftast cv och personligt brev.

Muskel

Syftet med cv:t och det personliga brevet är att ta dig till intervju där får berätta mer om dig själv. Skriv därför säljande, men var ärlig och undvik slarvfel.

FEM TIPS OM PERSON­LIGA BREV

  1. Anpassa brevet efter jobbet du söker, skicka inte ut exakt samma brev till flera arbetsgivare.
  2. Gör research och visa i brevet att du läst på om företaget och den lediga rollen.
  3. Begränsa brevet till en A-4 sida och kosta på dig luftig styckesindelning. Då blir det mer lättillgängligt och inbjudande att läsa.
  4. Fokus i brevet ska vara varför du söker jobbet. Konkretisera varför du söker just den här tjänsten och varför du med dina kompetenser och egenskaper är en bra match till rollen.
  5. Undvik klyschor. I stället för att skriva ”håller många bollar i luften", ge konkreta exempel på din simultanförmåga.

FEM TIPS OM CV-SKRIV­­NING

  1. Ibland kollar rekryteraren bara cv:t och läser inte det personliga brevet. Börja därför cv:t med en kort sammanfattning där berättar vad du kan, vad du vill och vad du drivs av.
  2. Titlarna i försäkringsbranschen är många och förändras i takt med att bolagen och produkterna utvecklas. Skriv därför inte bara namnet på titeln, utan ge några konkreta exempel på vad rollen innebar. Är du i början av karriären med få ”tunga titlar” på meritlistan är det särskilt bra att beskriva nivån på arbetsuppgifterna så din bredd framgår.
  3. Gör en kort beskrivning av din förra/nuvarande arbetsgivare. Även om du redan jobbar på ett försäkringsbolag och ska söka jobb hos ett annat kan det vara intressant att veta på vilket kontor och på vilken avdelning du sitter.
  4. Har du slagit säljrekord eller effektiviserat en administrativ rutin på ett mätbart sätt? Lyft fram dina resultat!
  5. Slarva inte med formalian. Använd en enkel layout med en bild där du ser professionell ut. Kom ihåg att skriva ner namn och kontaktuppgifter. Sist men inte minst, se till att allt är rättstavat.