Verksam­hets­­­bidrag

Klubbar i Forena får varje år ett verksamhetsbidrag från förbundet.

Ordförandeklubba

Exempel: Klubb A har 250 medlemmar per 31/12 2020, per varje medlem utgår 240 kr till klubben. Klubb A erhåller då alltså ett bidrag på 60 000 kr.

Alla klubbar kommer att få verksamhetsbidraget utbetalt till av klubben angivet konto (se denna blankett), under andra hälften av februari. När klubben haft sitt årsmöte ska årsmötesprotokoll och årsredovisning inklusive verksamhetsberättelse skickas in till förbundskansliet. Detta innebär att verksamhetsbidraget betalas ut i förskott och vi hoppas därmed att det blir enklare för klubbarna att planera sin ekonomi och likviditet. Om årsmötesprotokoll och årsredovisning inklusive verksamhetsberättelse inte inkommit till förbundskansliet senast den 30/6, kommer verksamhetsbidraget för nästkommande år frysa inne.

Glöm inte att uppdatera förtroendeuppdrag i det regionala medlemssystemet, RMS. Behörighet att uppdatera uppdrag i det lokala medlemsregistret ordförande och medlemsregisteransvarig.

Frågor och hjälp

Kontakta Forena om du har frågor eller behöver hjälp. Telefon 08-791 17 00, e-post service(a)forena.se.

RIKT­LINJER FÖR ANVÄNDANDE AV VERK­SAMHETS­BIDRAGET

Verksamhetsbidragets syfte är att möjliggöra en levande och autonom lokal facklig verksamhet. Samtidigt säkerställer ett sunt användande av bidraget att Forena, inklusive dess lokala verksamhet, tål såväl extern som intern granskning. Syftet med dessa riktlinjer är därför att fungera som ett stöd för den lokala fackliga verksamheten i frågor gällande verksamhetsbidragets användande.

Verksamhetsbidragets storlek beror på klubbens storlek sett till antalet medlemmar och kan därför variera från år till år.  Bidraget betalas ut under andra hälften av februari. När klubben haft sitt årsmöte ska årsmötesprotokoll och årsredovisning inklusive verksamhetsberättelse skickas in till förbundskansliet. Detta innebär att verksamhetsbidraget betalas ut i förskott och Forena hoppas därmed att det blir enklare för klubbarna att planera sin ekonomi och likviditet. Om årsmötesprotokoll och årsredovisning inklusive verksamhetsberättelse inte inkommit till förbundskansliet senast den 30 juni varje kalenderår, kommer verksamhetsbidraget för nästkommande år inte att utbetalas.

Upparbetat/sparat kapital

Har den lokala verksamheten upparbetat kapital (exempelvis genom skadestånd, avkastning på kapital, ränta eller genom att man inte kunnat förbruka hela föregående års verksamhetsbidrag) omfattas även detta kapital av dessa riktlinjer. Även eventuella lokala medlemsavgifter omfattas av dessa riktlinjer. Det är därmed inte tillåtet att gå utanför dessa riktlinjer vid användande av sådant kapital, utan att först ha konsulterat Forenas kansli.

Det finns ett fåtal saker bidraget aldrig får användas till. Dessa är:

  • Aktiviteter som strider mot svensk lag
  • Aktiviteter som strider mot Forenas centrala styrande dokument (om inte särskilt undantag medgivits)
  • Arvodering till förtroendevalda
  • Lön till förtroendevalda (detta ska betalas av arbetsgivaren)
  • Gåvor till välgörande ändamål, se dock undantag nedan under rubriken Gåvor.

Medlemsaktiviteter

Syftet med verksamhetsbidraget är att bekosta typiska medlemsaktiviteter, såsom medlemsmöten, årsmöten, rekrytering eller andra aktiviteter av mer social karaktär för att stärka den enskilde medlemmens känsla av tillhörighet och fackligt engagemang. Även vinster vid eventuella medlemslotterier och/eller tävlingar får bekostas av verksamhetsbidraget. Vid större rekryteringsaktiviteter finns också möjlighet för den lokala verksamheten att vända sig till Forena för finansiell (samt annan) hjälp.

Lokaler, förtäring m.m. i samband med medlemsaktiviteter

Bidraget får användas för att bekosta såväl lokalhyra som enklare förtäring under medlemsaktiviteter. Vad gäller lokalhyra krävs dock måttlighet; det är av denna anledning viktigt att planera möten i god tid för att kunna hitta en lämplig lokal till en lämplig kostnad.

Inköp (inklusive kostnad för lokalhyra och förtäring) som görs i samband med medlemsaktiviteter ska i möjligaste mån vara fairtrade och ekologiska, samt från leverantörer som har kollektivavtal. Ett stöd för att hitta sådana leverantörer kan vara schystavillkor.se.

Vid förtäring hänvisas till Forenas Regler för representation och alkoholservering, samt att det i övrigt iakttas måttlighet.

Digitala tjänster, medlemsundersökningar m.m.

Bidraget får användas för att bekosta digitala tjänster där syftet är att tjänsten, eller utkomsten av tjänsten, ska komma medlemmarna till gagn. Används digitala tjänster är det mycket viktigt att hänsyn tas till dataskydds-lagstiftningen. Tänk därför på att även om tjänsten är gratis och därmed inte otillåten enligt dessa riktlinjer kan den vara olämplig av andra skäl. Forena har i flera fall redan upphandlade leverantörer inom dessa områden, därför är det viktigt att kontakt alltid tas med Forenas kansli innan avtal ingås eller nya digitala tjänster tas i bruk. Tveka aldrig att kontakta dataskydd(a)forena.se om ni har frågor eller är osäker. 

Gåvor

Gåvor till medlemmar och förtroendevalda är tillåtna (exempelvis julklapp), men det är av vikt att måttlighet iakttas. Det är också viktigt att gåvor som inte ges till alla medlemmar vid ett och samma tillfälle upplevs som rättvisa. Det innebär att det krävs eftertänksamhet vid beslut om födelsedagspresenter, krya-på-dig-presenter eller olika typer av jubileumsgåvor. Skulle det i undantagsfall vara fråga om större gåvor är det viktigt att ta kontakt med Skatteverket för klargörande av eventuella skatterättsliga konsekvenser.

Det är inte heller önskvärt att den lokala verksamheten prioriterar gåvor framför annan faktisk lokal verksamhet, exempelvis genom att man väljer att inte arrangera en medlemsaktivitet eftersom man då i stället kan ge medlemmarna en större julklapp.

Det är tillåtet att tacka en extern föreläsare eller gäst med en blomma eller enklare present. Likaså är det tillåtet att ge en (måttlig) gåva vid avtackning eller firande etcetera av jubilant, som arbetsgivaren bjuder in till. Se även nedan avseende gåva till välgörande ändamål som substitut för detta.

Välgörande ändamål

Då syftet med verksamhetsbidraget är att bedriva lokal facklig verksamhet, och bidraget ska komma medlemmarna till gagn är det inte tillåtet att använda bidraget för att ge gåvor till välgörande ändamål. Önskar den lokala verksamheten att stödja någon form av välgörande ändamål ska detta önskemål ställas till Forena som då får ta ställning till om Forena som helhet ska stödja ändamålet.

Undantaget från detta är om man väljer att som ett tack till en extern föreläsare eller gäst, eller vid avtackning, firande etcetera av jubilant, ge en gåva i dennes namn till ett välgörande ändamål. Det är då viktigt att storleken på denna gåva inte överstiger summan för den blomma/present som den utgör ett substitut för.

Resor, kost och logi för förtroendevalda

I de fall arbetsgivaren inte bekostar resor som förtroendevalda behöver företa med anledning av det lokala fackliga uppdraget, får dessa bekostas av verksamhetsbidraget.  I de fall arbetsgivaren inte bekostar kost och logi under sådan resa, får verksamhetsbidraget även bekosta detta. Det rekommenderas därför att samtal förs med arbetsgivaren avseende vilka kostnader denne är villig att stå för.

Eventuella resor som förtroendevalda behöver företa med anledning av centrala fackliga uppdrag eller andra typer av uppdrag ska inte bekostas av verksamhetsbidraget.

Om verksamhetsbidraget ska användas för att bekosta resor, kost och/eller logi ska Forenas Rese- och Mötespolicy följas.

Övrigt

Vid tveksamheter om hur riktlinjen ska tillämpas eller vid frågor som inte tas upp i denna riktlinje ska kontakt med Forenas kansli tas.