Hoppa till huvudinnehållet

Nytt kollektivavtal på Folksam

Forenas kollektivavtalsförhandlingar gällande Folksam med Fremia är i mål och de lokala avtalsförhandlingarna om löner påbörjas inom kort.

- Det har varit konstruktiva förhandlingar och vi är glada att vi är i mål centralt så att den lokala processen kan starta, säger Kajsa Dahlerus, förhandlingschef på Forena.

Det nya centrala avtalet är tvåårigt och siffran för lönenivån följer märket och är under perioden 7,4 % som fördelas med lägst 4,1 % första året och lägst 3,3 % andra året. Det är samma siffror som i kollektivavtalet med den andra arbetsgivarorganisationen i branschen, FAO.

- Försäkringsbranschen har lokal lönebildning med individuell lönesättning som bygger på prestation. Siffran innebär potential till bättre lönejusteringar än på mycket länge, säger Anders Johansson förhandlingsledare och förbundsordförande på Forena.

En annan positiv nyhet är att branschens lägsta löner kommer öka med 1 350 kr första året och med 3,3 % andra året, vilket motsvarar en höjning med 9,5 % under avtalsperioden.

- Vi är mycket glada att vi nådde i mål med en rejäl förstärkning för dem med lägst löner. Det mildrar effekterna av den höga inflationen, säger Anders Johansson.

Nu startar alltså de lokala förhandlingarna inom kort. När de lokala parterna är överens är det dags för medarbetarnas lönedialoger.

- Vi vet att medlemmarna ser fram emot sina lönedialoger och även om de dröjer ett litet tag till så är det ingen som förlorar på det. Tvärtom. Bra lokal dialog är en förutsättning för bra resultat för våra medlemmar och det måste få ta tid. Dessutom gäller ju de lokala löneavtalen från 1 januari – oavsett hur lång tid de tar att förhandla fram, säger Anneli Ersson, ordförande i Folksams Forenaklubb.