Hoppa till huvudinnehållet

Forena överlämnar yrkande

I försäkringsbranschen finns tre avtal om löner och allmänna anställningsvillkor. Avtalet med FAO rör de allra flesta som jobbar i försäkringsbranschen.

Med Fremia har Forena avtal för de anställda på Folksam och för de som arbetar på LO/TCO Rättskydd. Forena har varit i kontakt med båda arbetsgivarorganisationerna och nu är avtalsrörelsen på central nivå formellt i gång. Häromdagen överlämnade Forena sina förslag, eller yrkanden som det kallas, till FAO.

- Vi tycker det är viktigt att branschens kollektivavtal står sig konkurrenskraftigt och mer därtill på svensk arbetsmarknad. Vi yrkar därför på lönejusteringar i nivå med märket och fortsatta avsättningar till flexpension, säger Kajsa Dalérus, Forenas förhandlingschef.

Hon fortsätter:

- Vad märket blir vet vi inte förrän Unionen och industrisektorn är klara med sina förhandlingar. Men vi menar att det är viktigt för en välmående bransch att båda parter tar ansvar för en bra och förnuftig löneutveckling och vi tycker industrifackens yrkande på 4,4% är väl avvägt.

Mycket sker just nu på svensk arbetsmarknad också med anledning av bland annat förändringarna i Lagen om anställningsskydd och ett nytt huvudavtal om trygghet, omställning och anställningsskydd.

-Forena är fortsatt positiva till huvudavtalet och trygghetsöverenskommelsen. Parallellt med avtalsrörelsen pågår därför även förhandlingar om hur försäkringsbranschens anställda ska få ta del av detta, berättar Kajsa Dalerus.